Kategorie
Zdrowie

Śniadanie. Czyli jak je jeść i kiedy?

Stwierdzenie że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” choć kolokwialne, ma w sobie wiele prawdy. Pozornie to bowiem obiad kojarzy nam się z najbardziej sycącym i wyczekiwanym posiłkiem dnia. Okazuje się jednak, że dla naszego organizmu to właśnie śniadanie stanowi kluczowy posiłek. Zatem jak je skomponować, aby było dla nas najbardziej wartościowe i kiedy należy je spożyć?

Stwierdzenie że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” choć kolokwialne, ma w sobie wiele prawdy. Pozornie to bowiem obiad kojarzy nam się z najbardziej sycącym i wyczekiwanym posiłkiem dnia. Okazuje się jednak, że dla naszego organizmu to właśnie śniadanie stanowi kluczowy posiłek. Zatem jak je skomponować, aby było dla nas najbardziej wartościowe i kiedy należy je spożyć?

Kiedy?

Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia, który następuje po długiej nocnej przerwie. Organizm, który podczas snu intensywnie się regenerował, po przebudzeniu potrzebuje dużej dawki energii. Wówczas należy dostarczyć mu pożywienia, dzięki któremu zyska siłę na „rozruch”. Dlatego też śniadanie najlepiej spożyć do godziny po wstaniu z łóżka. Wówczas zapewnisz mu potrzebne kalorie oraz wspomożesz swój metabolizm. Okazuje się bowiem, że ludzie spożywający regularnie śniadania są szczuplejsi.

Jak je bilansować?

Śniadanie powinno dostarczać od 25 do 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zapewnia ono bowiem energię na całą pierwszą połowę dnia. Wspomaga myślenie, kreatywność, zdolności psychoruchowe oraz koncentrację. Dlatego też powinno być odpowiednio zbilansowane. Jak komponować zdrowe posiłki? W śniadaniu powinny znajdować się zarówno składniki, które dostarczą nam natychmiastowego zastrzyku energii, jak i te, które będą uwalniały są stopniowo. Potrzebne są zatem węglowodany, białka oraz tłuszcze.

Pierwszy posiłek dnia powinien być jak najbardziej zróżnicowany. Należy zatem zadbać, aby znalazły się w nim produkty z każdego z filarów piramidy żywności. Śniadanie powinno zatem zawierać produkty zbożowe, owoce i warzywa, nabiał oraz mięso (chociaż niekoniecznie). Lepiej zrezygnować z jedzenia wysoko przetworzonego, jak deserki czy dania gotowe. Jak może wyglądać prawidłowo zbilansowane śniadanie? Przykład to owsianka na chudym mleku z dodatkiem orzechów oraz owoców. Jogurt naturalny z owocami i innymi dodatkami również zda egzamin. Ponadto wszelkie twarożki z dodatkiem warzyw oraz bogate w witaminy kanapki dostarczą energii na cały poranek. Dobrą i zdrową opcją na śniadanie są także jajka oraz kawa zbożowa.

Opcji pożywnych i zdrowych śniadań jest naprawdę wiele. Również zapracowani znajdą coś dla siebie. Z braku czasu nie należy bowiem rezygnować z tak ważnego dla naszego organizmu elementu dnia. Przygotuj śniadanie wcześniej lub zabierz je ze sobą do pracy. Pod żadnym pozorem jednak z niego nie rezygnuj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *